Бебета и малки деца с онкозаболявания са принудени да се лекуват в мазета на болници в Украйна. Според украинския здравен министър на места не достигат медикаменти.

9-годишният син на Марина страда от рак на кръвта и се нуждае от редовно лечение. Заради непрекъснатите бомбардировки сега се лекува в бомбоубежището на детска болница в Киев.

„Получаваме медикаментите, от които имаме нужда, но храната ни привършва. Местните благотворителни организации обещаха да ни донесат още“, каза Марина.


Някои пациенти са прехвърлени в Западна Украйна. Други остават в Киев, защото или така избират, или физически не могат да преместени.

„Тук намерихме място за тях, не искаме да ги местим нагоре-надолу, защото това е трудно и за бебетата, и за родителите“, обясни Павло Плавский, неврохирург в Детска болница ''Охмадит''.


В Националния онкологичен център в Киев се лекуват деца и възрастни. Онкологът д-р Арина Мартинчик не се е прибирала у дома от началото на войната. Казва, че има вероятност болницата им да се преобразува във военна.

„Не можем да поемем нови пациенти за рутинна химиотерапия. Тези, които вече се лекуваха, когато войната започна, продължиха“, каза д-р Арина Мартинчик, онколог и хематолог в Националния онкологичен център.


 В болницата са около 60 пациенти. Вчера цялото детско отделение е било евакуирано в чужбина. Д-р Мартинчик казва, че Литва, Полша и Унгария са заявили готовност да приемат някои от пациентите им.

„Опасно е, защото много от децата са много малки и когато са в мазето, дори и за здравите хора е трудно, а за децата е почти невъзможно“.


Междувременно украинският здравен министър поиска откриване на коридор за хуманитарна помощ, тъй като според него до болниците и аптеките не могат да стигнат лекарства.

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!