Норберт Валтер-Борянс и Саския Ескен спечелиха вота за лидерството на Германската социалдемократическа партия (ГСДП) днес, което застрашава бъдещето на коалицията на канцлера Ангела Меркел, предаде ДПА.

Валтер-Борянс е бивш финансов министър на провинция Северен Рейн-Вестфалия от 2010 до 2017 година, а Ескен е депутат от Бундестага. И двамата са открити противници на управляващата коалиция между ГСДП и консервативния блок на канцлера Ангела Меркел.

Те заявяват, че искат предоговаряне на коалиционното споразумение, за да се отдели по-голямо внимание на социалната справедливост и инвестициите.

Очаква се годишният конгрес на ГСДП, който ще се проведе идния петък в Берлин, да одобри новия лидерски екип.

Снимка: Reuters

Ляво ориентираните Валтер-Борянс и Ескен получиха гласовете на 53 процента от партийните членове, допълва Ройтерс. Съперниците им, финансовият министър Олаф Шолц и съпартийката му Клара Гайвиц, получиха около 45 процента от гласовете.

Социалдемократите са без избран лидер от оставката на Андреа Налес преди близо шест месеца, припомня Асошиейтед прес. Партията реши да постави въпроса на гласуване сред 426 000-те си членове.

Новите председатели на ГСДП не са широко известни имена.

Партията излъчи трима сред осмината канцлери на Германия след Втората световна война, но е младши коалиционен партньор в три от четирите правителства на Ангела Меркел от 2005 година. Миналата година социалдемократите се присъединиха неохотно към коалицията, управляваща в момента, след като Меркел не успя да сформира алтернативно обединение от партии.

Снимка: Reuters

Ангела Меркел заяви, че това ще бъде последният й мандат. Следващите парламентарни избори в Германия трябва да се проведат през есента на 2021 година, но мнозина се съмняват, че коалицията ще се запази дотогава.