Отцепването на Крим не е прецедент в историята на бившите съветски републики. През последните две десетилетия там се обособиха териториални единици, които наричат себе си "автономни републики", но не са признати по света.

Най-тежко от териториалната дезинтеграция на бившия Съветски съюз пострада Грузия. След грузинско-абхазката война в началото на 90-те години бившата Абхазка автономна съветска република се отцепи от Грузия и днес на практика е независима. Жителите й по желание могат да получат руски паспорти.

Друга бивша автономна област в състава на бившата Грузинска съветска република Южна Осетия също на практика е под руски контрол. След серия въстания през 20-те години и в началото на 90-те години областта придоби пълна автономия след руско-грузинската война през август 2008 г. И двете републики са признати от Русия и от още 4-5 държави.

Приднестровската република на левия бряг на река Днестър е на територията на бившата Молдавска съветска република. След обявяването й за независима държава, Приднестровието също обяви независимост. Една трета от населението е рускоговорящо, почти колкото са и молдовците и украинците.

Пример

Русия посочва самообябяването на Косово за независима държава като прецедент, който оправдава действията в Крим. Общото е, че и в двете области етническите общности - албанци и руснаци - са огромно мнозинство. Разликата е, че в Крим не е имало насилие срещу рускотоговорящото население и не е бил обявяван за протекторат на ООН, както Косово.

Затова и най-младата европейска държава се явява аргумент и на украинската страна. (КАРТА)

„Крим е част от Украйна - и географски, и политически. А Путин е като двуликият Янус - той проведе референдум в Крим, но не призна референдума в Косово. Затова не му вярваме”, коментира Ибрахим Озденогул, който е кримски татарин.

Анексията на Крим е сходна със Северен Кипър. След про-гръция преврат на острова през 1974 г. Турция окупира северната част на острова с аргумента, че защитава турското население.

Така наречената Севернокипърска турска република е призната единствено от Анкара.