Русия е готова да осъществи проект за строителство на газопровод под Черно море, подобен на „Южен поток”, ако Европейската комисия прояви интерес. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков, цитиран от ТАСС.

„Такива проекти се разработват, водят се разговори с възможни партньори, но всичко зависи от предсказуемото и конструктивно поведение на еврокомисията”, посочи той. По думите му интерес от руска страна има.

Песков припомни, че шефът на „Газпром” Алексей Милер е подписал в Италия споразумение по проект за използване на Черно море за доставки на газ за Южна Европа.

Прессекретарят на руския президент подчерта, че към момента „такъв проект като „Южен поток” не съществува” и това е заради позицията на Европейската комисия по въпроса.

Припомняме, в края на 2014 г. Владимир Путин обяви, че проектът за газопровод под Черно море се спира в полза на алтернативно трасе през Турция (т.нар „Турски поток”). Руският държавен глава хвърли вината за провала на „Южен поток” на ЕК и България.

Брюксел беше против начина, по който „Газпром” искаше да реализира проекта – в разрез с разпоредбите и без договорено предварително изключение от правилата, каквото има например за „Северен поток”.

„Турски поток” обаче също се забави, а след рязкото охладняване на отношенията между Русия и Турция стана ясно, че може и въобще да не бъде реализиран. Това вероятно е и обяснението за днешната „покана”.