Кремъл нарече "глупости" публикациите, че руският президент Владимир Путин планира да обяви война на Украйна и всеобща мобилизация на 9 май, когато Русия отбелязва Деня на победата, предадоха Ройтерс и ТАСС.

"Няма такава възможност. Това са глупости", каза пред журналисти говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в отговор на въпрос дали има вероятност Русия да обяви война на Украйна на 9 май.

Песков каза, че Украйна всеки ден променя позицията си в преговорите с Русия. Според него непоследователността на Киев не дава увереност, че преговорите може да бъдат продуктивни.

По думите му руските войски не щурмуват завода "Азовстал" в украинския град Мариупол, а възпрепятстват опитите на блокираните там бойци да излязат на огневи позиции.

Песков заяви, че Кремъл следи подготовката на нов пакет санкции на Европейския съюз срещу Русия и обмисля различни варианти за отговор.

Европейската комисия днес предложи ЕС да наложи още санкции срещу Москва, включително постепенно да спре вноса на руски петрол.

Говорителят на Кремъл заяви, че няма договореност за среща между Путин и папа Франциск.

По-рано Франциск изрази готовност да посети Москва, за да се срещне с Путин за обсъждане на уреждане на ситуацията в Украйна.