Външното министерство на Русия определи като нелеп и абсурден орган създадената парламентарна комисия, която ще разследва има ли намеса на Русия и Турция във вътрешните работи на България.

Народното събрание създаде на 19 февруари временна комисия, която да проучи всички факти и обстоятелства, свързани с твърдения за намеса на Русия и Турция във вътрешната политика на България.

Говорителката на руската дипломация Мария Захарова отдели специално място за темата в снощното си изявление.

В изявлението си говорителката на ведомството припомня общата история на двата народа.

"Недоумяваме какъв е смисълът да се търси за пореден път прословутата "ръка на Москва" в държавата, където няколко поколения са задължени на братята си за своето суверенно съществуване", се казва в изявлението.

"Цинично е и че подобни действие се предприемат в навечерието на 138-та годишнина от освобождението на България от османско иго", заяви Захарова.

„Нелепостта на тази ситуация личи и от самото абсурдно име на комисията. Историята наистина знае примери на своеобразни „вмешателства“ на Русия във вътрешните работи на България, когато руският войник е бил на територията на тази страна с оръжие в ръка, за да се противопостави на фашизма и да освободи братята от злото.

Преди това – за да освободи славяните от петвековното иго на същата тази Турция. Ние прекрасно помним историята. Който не помни, може да си освежи паметта.

Разбира се, за нас остава само да недоумяваме какъв е смисълът за пореден път да се търси прословутата „ръка на Москва“ в държава, чиито поколения са много задължени на своите братя за суверенитета, за своето суверенно съществуване?”, подчерта Захарова.