„Руският газопровод по дъното на Черно море очевидно ще мине през България”. Tова заяви днес Юрий Ушаков – помощник на президента Владимир Путин.

Изказването му пред агенция „Интерфакс” беше по повод утрешното посещение на Путин в Гърция. По думите на Ушаков енергийната тема ще е в центъра на разговорите на лидерите на двете държави. „В момента върви работа по проект за доставки на газ от Русия до Гърция и Италия през трети държави. Идеята е газопроводът да минава по дъното на Черно море, а след това през територията на една от крайморските държави – очевидно България, а след това Гърция и Италия” – обяснил Ушаков.

Изказването му съвпадна с новината, че Еврокомисията подкрепи изграждането на българския газов хъб "Балкан", от който да тръгне продължението на руската тръба на наша територия. Това стана ясно след срещата на премиера Бойко Борисов с европейския комисар по климата и енергетиката Мигел Ариас Каньете.

От месеци Русия дава сигнали, че е готова за възраждане на проекта „Южен поток” или негова алтернативна версия. През април един от шефовете на „Газпром” призна, че изграждането на трасето се обмисля, но вече от територията на полуостров Крим, а не от порт Анапа. Идеята, която е икономически изгодна за Русия, но политически неприемлива за България (поне на този етап – б.а.).

Нищо чудно при утрешната си визита в Гърция, Владимир Путин да огласи идеята за газопровода официално. Куриозното е, че при подобна визита, но в Турция, преди две години Путин погреба „Южен поток” и искаше да го замени с „Турски поток”. Проектът пропадна след инцидента с руския бомбардировач през ноември и вгорчаването на отношенията между Москва и Анкара.