Кралската флота на Великобритания ще придружава британските кораби в Ормузкия проток. Целта е да се осигури свободното корабоплаване в Персийския залив, пише „Гардиън”.

Информацията идва от британското министерство на отбраната и е в отговор на задържания от Иран преди дни британски танкер.

„Кралската флота ще има за задача да съпровожда всички кораби под британски флаг в Ормузкия проток, индивидуално или в групи, стига да има достатъчно информация за техния маршрут”, посочи правителствен говорител.

По думите му свободата на корабоплаването е ключова за световната търговия и икономика, а Великобритания ще направи всичко възможно да я защити.

Напрежението с Иран стигна критични точки когато миналата седмица танкерът „Стена имперо” беше задържан от иранските военноморски сили. Като причина бе изтъкнато, че танкерът не е спазил международния морски кодекс по искане на пристанищните и морски власти на иранската провинция Хормозган.

По-рано този месец, пък, Великобритания задържа ирански петролен танкер край Гибралтар за нелегален превоз на петрол към Сирия и нарушение на европейските санкции срещу страната.