Продължаващите десети ден протести във Франция, доведоха до отлагане на държавното посещение в страната на британския крал Чарлз III. Визитата трябваше да започне в неделя, но се отлага след молба на президента Еманюел Макрон.

В изявлението на британското правителство се казва, че решението е взето "със съгласието на всички страни, след като президентът на Франция поиска от британското правителство да отложи посещението".

Тази сутрин френският президент и крал Чарлз III са провели телефонен разговор, в което Макрон е заявил ,че държавното посещение ще бъде пренасрочено възможно най-скоро, "така че Негово величество да бъде посрещнат в условия, които отговарят на нашите приятелски отношения".

Според британски коментатори решението е значителен удар за репутацията на Франция и за президента Макрон, но визитата на краля в този момент би подхранила още повече протестите.

Посещението на крал Чарлз III и кралицата-консорт Камила в Германия не се отменя. На 29 март двамата ще бъдат посрещнати с военни почести пред Бранденбургската врата в Берлин в първото им държавно посещение зад граница.