Антиимигрантски активисти навлязоха в Средиземно море с кораба „Си Стар”, като целта им е да спрат „трафика на хора”, съобщават световните агенции. Плавателният съд, който е част от кампанията „Защити Европа”, предизвика вълна от негативни реакции.

„Си Стар” отплава от Джибути, Източна Африка. Целта на неговия екипаж е да блокира работата на спасителните кораби на различни неправителствени организации в райони, където трафиканти масово пускат препълнени лодки към европейските брегове.

Радикалите обявиха, че ще работят с либийската брегова охрана за връщане на мигрантите обратно и в същото време ще следят плавателните съдове на НПО-тата, които си „сътрудничат с трафикантите на хора”.

В същото време те твърдят, че няма да блокират спасителните операции. До момента над 10 000 души са се удавили по пътя към Европа. Други 600 000 са били спасени с кораби и вертолети.

Операцията на „Си Стар” срещу лодките в Средиземно море е финансирана с дарения.

Тя обаче е съпътствана от непрекъснати проблеми. През миналата седмица „Си Стар” беше временно под арест в Суецкия канал заради нередовни документи за членовете на екипажа. Корабът беше претърсен и за оръжие на борда.

Той престоя за кратко в Кипър, следи плавателен съд на френско НПО, след което му беше отказан достъп в Гърция и Сицилия заради опасения от протести. Рибари в тунизийското пристанище Зарзи също блокираха пътя на „Си Стар”, който вече се нуждае от провизии. „Да пуснем расисти тук? Никога”, коментира и неназован представител на властите в страната.

Най-голямата ирония в случая е, че при акостирането в Кипър, двама души от екипажа на антиимигрантския кораб са го напуснали… за да поискат убежище.