Парламентът на Израел гласува ново коалиционно правителство, премиер ще е Нафтали Бенет, съобщи Би Би Си. Това слага край на 12-годишното управление на Бенямин Нетаняху.

Новото коалиционно правителство встъпи в длъжност, минути след като парламентът го одобри само с един глас разлика. Кабинетът е съставен от 8 формации от целия политически спектър – от крайнодесни до леви и за първи път получава ключова подкрепа от партия на израелските араби. 

Десният националист Нафтали е от партия "Ямина" и ще заема премиерския пост до септември 2023 г., предвижда споразумението за споделяне на властта.

Снимка: EPA

След това той ще предаде поста на Яир Лапид, лидер на центристката партия "Йеш Атид", за следващите две години.

Така, след 12 години начело на страната, Бенямин Нетаняху вече е лидер на опозицията. Той определи новата коалиция като "измама" и "предателство" и се закани скоро да се върне на власт.

71-годишният Нетаняху е заплашен от продължаващия срещу него процес по обвинения в корупция. След обявяването на резултата от вота стотици, събрали се пред парламента, празнуваха смяната на върха в държавата. Тя слага край и на двегодишната политическа криза, в която израелците трябваше да гласуват цели четири пъти.