Европейската комисия беше принудена да оттегли предложението си за начина да се сервира зехтин в ресторантите, пише АФП. "Реших да оттегля предложението си за регламентиране на тази практика, защото то не намери достатъчно подкрепа при гласуването миналата седмица", коментира еврокомисарят по земеделието и развитието на селските райони Дачиан Чолош.

По думите му 12 страни, в това число крупни производители на зехтин в ЕС като Италия, Испания, Гърция и Португалия, са го подкрепили, но не е било достатъчно за квалифицирано мнозинство. Други държави, начело с Германия блокираха предложението за регламентиране (на сервирането на зехтин) заради вероятните негативни ефекти върху ресторантьорския бизнес.

Предложението на Чолош беше от 1 януари 2014 г. да се забрани зехтинът да се сервира в ресторантите в малки стъклени канички или чашки , а това да става във флакончета за еднократна употреба, които след това да се рециклират. По този начин според него щели да се предотвратяват измами в ущърб на консуматорите.