Преди няколко дни президентът на Танзания Джон Магуфули обяви, че в страната са внесени PCR тестове за COVID-19, които дават грешни резултати. За да докаже твърдението си, той е взел няколко различни проби – от хора, животни и дори…растения. 

На всяка проба било написано име на случаен гражданин и изпратена за лабораторен тест. Резултатите изненадаха обществеността.

Позитивни за COVID-19 се оказали коза и асмина (дърво, което ражда папая). Според Магуфули това поставя под въпрос голяма част от положителните тестове на неговите съграждани. „И преди съм казвал, тази държава не трябва непременно да приема всяка помощ, която ѝ е предлагана“, каза държавният глава и допълни, че тестовете трябва да бъдат проучени. 

На следващият ден ръководителят на националната здравна лаборатория, отговарящ за тестовете, беше отстранен и беше започнато разследване. Президентът не каза защо властите първоначално са били подозрителни към тестовете.

Последва реакция от Африканския център по заразни болести – те отхвърлиха обвиненията на Магуфули. По думите на председателя на организацията и дума не може да става, че тестовете са повредени и дават грешни резултати, защото се ползват и от други държави, а досега оплаквания не е имало. 

От организацията уточниха, че тестовете са дарение от китайския милиардер Джак Ма, основател на „Алибаба Груп“. Те са категорични, че тестовете са преминали всички видове изпитания преди да започнат да се прилагат. 

Световната здравна организация също изрази увереност в тестовете. 

В Танзания не са наложени ограничителни мерки срещу разпространението на вируса. По последни данни в държавата има около 480 заразени и 18 смъртни случая. Статистиката нарежда държавата на четвърто място в Източна Африка по заболеваемост. 

Данните обаче, са от края на миналата седмица, тогава правителството за последно е дало информация за заразата. 

Почти всички африкански държави ежедневно обновяват докладите си за инфекцията. Действията на Танзания бяха критикувани от редица държави и организации.