Ковчегът с тленните останки на кралица Елизабет II пристигна в Уиндзор. Погребалната процесия трябва да премине по алеята, дълга пет километра и водеща до замъка „Уиндзор“, за да стигне до параклиса „Сейнт Джордж“, където ще бъде погребана кралицата. В параклиса почиват нейният съпруг, майка, баща и сестра. 

Снимка: Getty Images

Емоциите в Уиндзор взеха връх, когато ковчегът с погребалната процесия пристигна в града. На алеята, по която той трябва да премине, чакат хиляди хора, за да се сбогуват със своята кралица. Те дойдоха от всички краища на Обединеното кралство и на света. Оборудвани със сгъваеми столове, постелки, термоси, суха храна и подготвени да чакат дълго.

Карол, Лора, Маргарет и Ники са братовчедки, дошли от близък град.

Карол, Лора, Ники и Маргарет
Снимка: bTV

„Не можах да стигна до Лондон, никой не беше достатъчно луд да дойде с мен.

Почувствах, че най-правилното нещо е да бъда тук днес и да отдам почит на кралицата...Толкова е емоционално да си тук, сред тълпите и всичко“, казва Карол.

„Никога не съм виждала кралицата на живо, само по телевизията, но тя беше като част от семейството ни, защото е направила толкова за нашата страна. Трябва да съм тук и да й кажа „сбогом“, казва Ники.

Снимка: Getty Images

Едуина и Тоби живеят в Уиндзор, идват с трите си малки деца. Искат те да си спомнят, че са били част от него. „Искахме да сме тук, защото сме благодарни за всичко, което кралицата е направила“, каза Едуина.

Други избраха да станат част от историята в Хайд парк, където церемонията се излъчва на големи екрани.

След като погребалната процесия стигне до портите на замъка Уиндзор ще следва кратка служба в параклиса „Сейнт Джордж“. Там са поканени само 800 души – най-близките хора до кралицата. След като службата приключи, късно вечерта, след 21 ч. българско време, крал Чарлз III ще хвърли пръст върху ковчега на кралицата, с което ще завърши нейното погребение.