Федералният канцлер на Германия Олаф Шолц идва на първа визита в България. Посещението му е част от балканската му обиколка, чиито акценти са европейските перспективи на Западните Балкани и насърчаването на регионалното сътрудничество.

Шолц ще разговаря с премиера Кирил Петков, след което двамата ще дадат съвместна пресконференция. Президентът Румен Радев също ще приеме германският канцлер.

Визитата на Шолц в София е часове след сутрешната му визита в Скопие, където бе посрещнат от премиера Димитър Ковачевски.

На съвместната пресконференция, македонският премиер заяви, че България и Скопие водят интензивни разговори за решаване на спорните въпроси чрез външните си министерства, но към този момент няма постигнато приемливо решение за двете страни и в този смисъл няма общ документ, който да бъде представен на съответните институции.

Ковачевски отправи и упрек към България, че инструментализира темата я използва за вътрешнополитически и партийни интереси.

Преди да посети България и Скопие, Шолц започна своята обиколка от Косово и Сърбия. Две държави, които също имат нерешени двустранни спорове.

В Прищина Шолц призова за повече интензивност за осъществяване на реформите,  но и заяви, че не може две държави, които искат да бъдат членове на Европейския съюз, да не се признават взаимно.

В Сърбия германският канцлер призова страната за включване в европейските санкциите, насочени към Русия.

Би ти ви ще проследи визитата и ще предадем на живо съвместната пресконференция на българския премиер и германският министър. Кристина баксанова за посещението на олаф шолц у нас. Благодаря.