Премиерът на Северна Македония Димитър Ковачески коментира оттеглянето на "Има такъв народ" от управляващата коалиция в България, като каза, че като управляваща коалиция в Северна Македония не са си позволявали да политизират и използват за вътрешна употреба преговорите с България.

В нито един момент не сме инструментализирали и политизирали въпроса за преговорите и не сме ги използвали за вътрешна употреба, за разлика от другата страна, която използваше този въпрос вътрешнополитически, каза Ковачевски потвърждавайки, че Северна Македония и сега е отворена да разговаря с посредничеството на председателството на ЕС. 

По думите на Ковачевски новината, че Слави Трифонов изтегля от българското правителство министрите на "Има такъв народ" е стигнала до него в коридора по пътя към пресконференцията на тримата лидери на държавите от инициативата "Отворени Балкани", която днес се провежда в Охрид. 

На въпрос как ще коментира излизането на "Има такъв народ" от българското правителство с аргумент Северна Македония, той отговори, че Република Северна Македония винаги е била коректен и предвидим партньор.

"Ние сме партньор, на когото може да се има доверие. Решихме всички отворени вътрешни въпроси - Охридският договор реши междунационалните отношения в страната, ние сме държава, която осигурява колективни права на етническите общности и държавни институции, които се грижат за правата на гражданите ни. Доказахме, че можем да решим всички отворени въпроси и със съседите си. Благодарение на решението на проблемите с Гърция сме член на НАТО, нямаме отворени въпроси със Сърбия - решихме 130 годишния църковен въпрос, нямаме отворени въпроси с Албания и Косово,” каза Ковачевски.

Той допълни, че министърът на външните работи и министърът по европейските въпроси са работили с пълен капацитет за търсене на решение с България и постигане на договор, който да бъде приемлив и за двете страни на базата на европейските ценности и добросъседските отношения.