Руската компанията "Комкор" се обърна към правоохранителните органи в Москва заради повредени линии за връзка с космоса. В това число са и оптичните кабели, които обезпечават връзката на руския Център за управление на космическите полети със станциите за проследявнане на космическите обекти.

Според компанията кабелите й са повредени умишлено.

По-рано от ръководството съобщиха, че представители на "Ростелеком" при извършване на ремонт погрешно са демонтирали сегмент от работещия оптичен кабел за връзка. След това "Ростелеком" пренасочи вината към "Комкор" с обвинения, че кабелите не били отбелязани.

Историята се раздуха по целия свят именно заради важността на връзките, които трябваше да бъдат пренасочени по резервни трасета. Това ще доведе вероятно до започване на разследване за умишлено повреждане на линиите за връзка, коментират руски медии.

Заради повредения кабел руският Център за управление на полетите не беше в състояние да предава команди към гражданските спътници и руската част от Международната космическа станция.

Представители на "Роскосмос" бяха уверили по-рано, че опасност за МКС и другите космически апарати не е имало, тъй като връзката със станцията се дублира през американските устройства.

Още преди обяд в четвъртък повреденият канал бе възстановен. Сега с прекъсването ще се занимава разследването.

"Ростелеком" е четвъртият по големина национален оператор в Русия с присъствие във всички региони.