Коронавирусът КОВИД -19 вече е акцент и в дневния ред на европейските институции. Очаква се извънредна среща на министрите на здравеопазването.

Междувременно китайските власти за първи път съобщават за спад на заразените.

Основната тема днес в европарламента бяха парите на Европа за следващите 7 години. Видимо ще е много трудно намирането на единна европейска позиция.

Обща стратегия изглежда трудно постижима и по неотложната тема – новия коронавирус. Проблемите са много: едни страни ограничават достъпа на пътниците, идващи от Китай, а съседни държави – не го правят. Едни мислят, че отговорността си е на отделните страни, а други – че е общоевропейска.

Депутати в европарламента предупредиха, че все още е трудно да се координира общ отговор. 

„Не бих искал утре здравните министри на страните-членки на ЕС да кажат, че става въпрос за национална компетентност. На хората им е все едно дали е национална или европейска отговорността. Те искат решения“, отбеляза Манфред Вебер, лидер на ЕНП.

Двама нови заразени с коронавируса в Германия. Те са служители на автомобилната фирма, където беше регистриран и първият случай.

Във Великобритания издирват 12 пациенти от практиката на лекаря, който бешe заразен от човек, завърнал се от Сингапур.

В Русия обявиха, че един от двамата болни китайски пациенти, е оздравял.
В Япония още 40 туристи на круизния кораб, който е под карантина в Йокохама, са дали положителни проби за вируса. Така броят на болните стана 175.

Китай за първи път съобщи за спад на заболелите. 

„Данните от последните доклади показват намаляваща тенденция. Новите случаи на ден спаднаха до 2 хиляди и 15, по-ниско от 3 хиляди 342 в предходния ден и от пика мината сряда с 3 хиляди 887“, обяви Ми Фенг- говорител на Националната здравна комисия.

А в град Чунцин фирми поставиха системи за дезинфекция на служителите - обливат ги за 20 секунди с медицински разтвор.

А в Женева продължава форума, организиран по спешност от Световната здравна организация. Сред най-важните въпроси: координация в създаването на лекарства и ваксини.