Само за денонощие в Италия бяха регистрирани почти 3500 нови случая и те са вече над 21 хиляди. Това е най-големият брой новорегистрирани в рамките на един ден.

Втората най-засегната страна в Европа е Испания със 193-ма починали и над 6300 заразени.

През последните 24 часа Мадрид и Париж последваха примера на Рим и затегнаха мерките за ограничаване на заразата. Във Франция жертвите вече са 91-а, а заболелите – над 4500.

Великобритания остава сред малкото засегнати страни, които още не са въвели извънредно положение. Броят на починалите от коронавирус на Острова се е удвоил за последните 24 часа до 21 души. А заразените там са 1206.

Лондон готви мерки като за война. Властите ще призоват индустрии като автомобилната и оръжейната да започнат да произвеждат медицинска апаратура.

До дни пък всички британци над 70-годишна възраст ще бъдат помолени да се изолират у дома за тяхна безопасност.

“Ще променим закона, така че да можем да затваряме масови мероприятия, да налагаме карантина и да предприемаме други стъпки, които иначе не бихме”, споделя Мат Хенкок, британски министър на здравеопазването

В разгара на кризата римското летище "Чампино" затвори. Една от най-натоварените в нормални дни магистрали в Ломбардия днес, в условията на карантина, е неузнаваема.

Испания почете своите лекари и медицински сестри с бурни вечерни аплодисменти.

Страната обяви 15-дневно извънредно положение, а снощи стана ясно, че и съпругата на премиера Педро Санчес е дала положителна проба за COVID-19.

“Полицаи ме спряха и ми казаха, че карантината е влязла в сила в полунощ, че важи за всички и не е трябвало да излизам, така че се прибирам вкъщи”, сподели Алберто, жител на Барселона.

Съединените щати добавиха към списъка със страни, от които забраняват влизането на своя територия, Великобритания и Ирландия.

От Белия дом обявиха, че пробата на Доналд Тръмп за коронавирус е отрицателна. А "Ислямска държава" призова своите привърженици да не пътуват до Европа заради пандемията.