Наскоро проведени проучвания за развитието на антителата ни срещу коронавируса показват, че и те мутират заедно с COVID-19, пише специализираният сайт Тhe conversation.

Няколко скорошни изследвания сравниха разликата между антителата, произведени веднага след прекарана коронавирусна инфекция, и тези, открити шест месеца по-късно. Констатациите са едновременно впечатляващи и обнадеждаващи.

Снимка: btvnovinite.bg

Шест месеца след инфекцията антителата, които остават, са претърпели значителни промени, установяват учените.

Изследователите са тествали способността на антителата да се свързват с протеини от новите варианти на коронавируса и са установили, че 83% от "зрелите“ антитела са били по-добри в разпознаването на новите щамове.

В клетките - "създатели на защитата"

Това е възможно с помощта на В клетките, които произвеждат антитела, и които се развиват след първото им активиране. Въпреки че е добре известно, че вирусите могат да мутират с течение на времето, нашите собствени В клетки също могат да се изменят, за да създадат по-добър имунен отговор.

Ключова разлика между мутацията на антителата и вирусите е, че мутациите при първите не са напълно случайни. Всъщност те са директно причинени от ензим, който се намира само в В клетките, известен като AID (индуцирана от активиране дезаминаза).

Снимка: iStock

Този ензим умишлено причинява мутации в ДНК-то, отговорно за превръщането на частта от антитялото, която може да разпознае вируса. Мутационният механизъм е открит от пионери изследователи в MRC лабораторията по молекулярна биология в Кеймбридж, Великобритания, преди почти 20 години.

Активността на този специфичен ензим води до много по-висока степен на мутация в В клетките, отколкото във всяка друга клетка в тялото. Това се нарича „соматична хипермутация“.

Какво е „оцеляване на най-силния“?

Някои от мутациите, които се индуцират в мястото на свързване на антителата, ще подобрят свързването на това антитяло с целевия вирус. Но някои мутации няма да имат ефект, а други ще намалят способността на антитялото да се захваща към вируса.

В клетките, които могат да образуват по-добри антитела след соматичната хипермутация, получават положителни сигнали, за да ги накарат да се репликират по-бързо. Други В клетки не успяват. Този процес на „оцеляване на най-силния“ се нарича афинитетно съзряване. След този подбор, новопоявилата се В клетка ще произвежда масово подобреното си антитяло, което води до по-ефективен имунен отговор.

Колко време отнема еволюцията на антителата?

Курсът на типична COVID инфекция е от 10 до 14 дни, така че първата вълна от антитела, прогонващи вируса, няма достатъчно време, за да се развие, тъй като афинитетното узряване обикновено протича в продължение на седмици.

Но проучвания от САЩ показват, че малки неинфекциозни частици от SARS-CoV-2 остават в тялото след изчистване на инфекцията, така че В-клетките могат да продължават да напомнят как изглежда вирусът. Това позволява еволюцията на антителата да продължи месеци след разрешаването на инфекцията.

Еволюцията на антитела означава, че ако човек е заразен с коронавирус вторично, антителата с далеч по-добра способност за свързване ще бъдат готови да го атакуват.

Това е и много важно при ваксинацията. Еволюцията на антителата започва след първата доза, така че да има много подобрени антитела, ако вирусът се срещне на по-късен етап.

Именно тези изследвания дават надежда, че мутацията на вируса ще може да бъде победена.