Коронацията на тайландския престолонаследник принц Ваджиралонгкорн може да бъде отложена поне с година заради траура за покойния му баща крал Пумипон Адулядет, обяви премиерът ген. Прают Чан-оча, цитиран от ДПА.

Самият принц е пожелал това, за има повече време да скърби за баща си.

Монархът почина в четвъртък на 88-годишна възраст в болница в Банкок след продължително боледуване. Официалната церемония в памет на смъртта му още не е насрочена. Според съществуващата традиция тя и кремацията може да се състоят в срок до една година и повече.

В телевизионно обръщение Прают Чан-оча заяви, че престолонаследникът призовава тайландците да не се притесняват за празния трон.

„Негово кралско височество ми каза, че не желае тайландците да са объркани или притеснени за въпросите на управлението, включително наследяването на краля. Негово кралско височество би искал всички тайландци да използват това време, за да се отдадат на скъпите спомени (...) за последните 70 години управление“, заяви Чан-оча.

Снимка: Reuters

„След като кралските погребални церемонии приключат до една година, ще настъпи подходящият момент“ за коронацията, добави генералът.

За това време регент ще е бившият тайландски премиер Прем Тинсуланон, който е на 96 години. Той е ръководител на Тайния съвет, с който се консултираше покойният крал.

Правителството вече призова местните да носят траурно облекло в продължение на година и за спиране на празненствата. В резултат тайландците масово купуват черни и бели дрехи, на обществени места не се свири музика, а нощният живот е силно засегнат поради по-малкото клиенти. Някои заведения дори спряха продажбата на алкохол, въпреки че няма официална забрана.

Снимка: Reuters

Вчера министерството на туризма в Тайланд публикува списък с препоръки към чуждестранните туристи при пребиваването им в страната.

Към тях е отправена молба да са облечени скромно на публични места, като се подчертава, че това не е задължително. Чужденците са посъветвани да се въздържат от неуместно и неуважително поведение и са информирани, че по време на траура в Тайланд ще има повишени мерки за сигурност.