Северно- и южнокорейците – един народ, разделен насилствено преди повече от шест десетилетия. Дълги години севернокорейците, успели да избягат, се надяват да се върнат в родината. Днес вече нищо не чакат. Наследниците им пък изглежда, че малко се вълнуват от Севера и не се чувстват свързани с него.

Това разказаха Деси Ризова и операторът Иван Филчев в предаването „Тази сутрин“ по bTV. Двамата бяха в Южна Корея, посетиха едно от най-опасните места в света – демилитаризираната зона между двете държави, и разговаряха със севернокорейски бегълци и българи в Южна Корея.

Снимка: bTV

Войната между Севера и Юга започва през 1950 г. и приключва три години по-късно, но и до днес няма мирен договор, което позволява свободно тълкуване на всичко, на моменти – дори агресия.

Докато всичко изглежда много кротко, нещата си текат, ядрените опити си текат, балистичните ракети се изстрелват и имат все по-голям обсег, така че, от една страна, изглежда тихо, от друга страна – всъщност нещата са много сериозни, но всички са свикнали, коментира Ризова.

Същевременно в Южна Корея има министерство на обединението и стратегия, какво да се случи, ако внезапно се стигне до обединение.

Вижте видео:

Историята на двете Кореи и бегълците гледайте в неделя в първата част на „bTV Репортерите“, заснета от Ризова и Филчев в Южна Корея. Следващата седмица гледайте и втората част, посветена на българите, които живеят там.