Рано тази сутрин корабът „Рожен“ на параходство „Български морски флот“ отплава от украинското пристанище Черноморск. Плавателният съд беше блокиран в порта от началото на войната между Русия и Украйна, започнала в края на февруари.

Екипажът на "Рожен" се състои от 11 души – петима българи и шестима украинци. В Турция ще се качат още седем родни моряци, с което ще бъде достигната нужната бройка от 18 души, съобщи за bTV кап. Александър Калчев, изп. директор на параходство БМФ.

„Рожен“ плава към сборен пункт пред пристанището в Одеса, където ще изчака още няколко кораба, след което групата заедно ще бъде изведена от района. В Истанбул ще му бъде извършена инспекция.

Корабът е първият, който напуска пристанище Черноморск от началото на войната в Украйна. Той ще премине по договорения между Москва и Киев със съдействието на Турция и ООН, морски коридор за износ на зърнени товари. На борда му има 13 000 тона царевица, които ще бъдат разтоварени във Великобритания.

По информация на украинските власти, която не е потвърдена официално,  българският плавателен съд пътува към Великобритания. С него са потеглили още два кораба, пренасящи общо 57 000 тона украинско зърно, уточняват от МВнР.