Пореден ден на украинската контраофанзива. Президентът обяви, че от началото на месеца са отвоювани 6000 квадратни километра. В Харковска област, от 6 септември досега, са освободени 300 селища с общо 150 000 души население.

Почти цялата Харковска област е освободена, до границите с Русия и окупираната Луганска област. Властите в Киев и западните съюзници обаче не бързат да обявят краен успех.

„Русия има значителни сили в Украйна, също така оръжия и муниции. Използват ги безразборно не само срещу украинската армия, но и срещу цивилни и срещу гражданската инфраструктура“, заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Руските сили обявиха днес, че нанасят "масирани удари" срещу украинските части по всички фронтове. В много от освободените градове е разрушена електропреносната инфраструктура. Въпреки моментното отстъпление, допълнителна мобилизация не се предвижда и народът вярва на Путин, коментира президентската администрация.

„Руснаците подкрепят президента и това се доказва и от настроенията и действията на хората. Те са обединени в оценката си за действията на държавния глава“, заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков.

Според Киев загубите на руската армия от началото на нашествието са близо 50 000 души. Москва не дава никакви данни.