Контейнеровозът, който блокира Суецкия канал през март и наруши световната търговия, най-накрая вдигна котва, след като Египет подписа споразумение за компенсация с неговите собственици и застрахователите му, пише Би Би Си.

Според очевидци „Евър Гивън“ е отплавал малко след 11:30 ч. тази сутрин и се е насочил на север към Средиземно море, ескортиран от влекачи.

Корабът беше конфискуван за повече от 100 дни близо до град Исмаилия, след като администрацията на Суецкия канал поиска обезщетение в размер на 916 млн. долара, което по-късно беше намалено на 550 млн. долара. Размерът на сумата на окончателното споразумение, което беше договорено преди няколко дни обаче, не беше разкрито.

„Евър Гивън“ все още е натоварен с около 18 300 контейнера. Той ще премине през проверки за безопасност, преди да отплава за Ротердам, а оттам –  за Обединеното кралство, където контейнерите ще бъдат разтоварени.

Огромният плавателен съд блокира Суецкия канал през март, след като заседна в условия на силен вятър. В следствие на това световната търговия беше нарушена, а по време на шестдневната спасителна операция загина един човек.