Европа е бомбардирана от цяла гама от нови, синтетични наркотици, съставните компоненти на които, както и ефектът върху потребителите са напълно неизвестни. Това заключение прави в годишния си доклад Европейският център за мониторинг на наркотиците и наркоманиите (EMCDDA).

Докато марихуаната и кокаинът остават най-популярните наркотици в Европа, новите синтетични субстанции се появяват със скоростта на едно на седмица с постоянна тенденция, подчертава още EMCDDA.

За цялата продължителност на 2011 г. службите за сигурност за засекли 49 нови видове синтетични наркотици, докато само от началото на тази година те са вече 50.

Статистиката показва, че за периода 2005-2011 г. общия брой видове синтетична дрога на европейския пазар са били 164.

„Младите хора са изложени повече от всякога на цяла гама от прахове и хапчета. Данните от службите за спешна помощ, токсикологиите и центровете за лечение на зависимости показват, че свързаните с употребата рискове често пъти са непознати за потребителите”, се казва в изявлението на агенцията.

Новите психо-активни субстанции се продават на черния пазар за наркотици, но също така намират път и в легалното разпространение, посредством интернет, като т. нар. „законно надрусване” ("legal highs"). Януарско проучване в интернет разкри 700 подобни онлайн магазина за „законно надрусване”.

Докладът предупреждава, че често пъти новите субстанции съдържат „съмнителни” химически съставки и на няколко пъти са предизвиквали опасни здравословни реакции и смъртни случаи.

Едновременно със заключенията си за синтетичните наркотици, агенцията отчита и спад в общата консумация на кокаин и хероин, но и тревожно покачване на смъртните случаи от заразяване с ХИВ сред интра-венозните консуматори на хероин в Гърция и Румъния.

В Гърция броят на заразените се е увеличил на 241 ХИВ-инфекции за 2011 г., при средно между 9 и 19 на година до 2010 г., докато в Румъния за миналата година са регистрирани 114 случая при средно един до 6 до 2010 г.

Показателите за двете държави противоречат на общо-европейската тенденция за спад на консумацията на хероин интравенозно.

Ефектите от световната икономическа криза са изключително тежки в Румъния и Гърция също може да са фактор в резултатите.

Хероинът остава водещата причина за смъртни случаи сред нарко-зависимите в Европа – около 7 000 души за 2010 г.
Относно другите показатели – 15,5 милиона европейци на възраст между 15 и 64 г. са пробвали кокаин поне веднъж в живота си – 4 милиона души са опитали през последната година.

Около 11,5 милиона европейци са опитвали екстази, а близо 13 милиона са имало опит с амфетамини.

Най-популярния наркотик за забавление в Европа остава марихуаната – 80,5 млн. европейци са опитали поне веднъж през живота си, а 23 милиона през последната година.