Съветваме българските граждани да се подготвят за евакуация, лични документи, пари. Освен чрез лични транспортни средства, имаме осигурени няколко фирми, които могат да окажат съдействие с микробуси. Имаме готовност да окажем пълно съдействие.

Това заяви генералният консул на България в Одеса Светослав Иванов.

Той добави, че в момента ситуацията в Одеса е спокойна, институциите, магазините, банките работят нормално.

„Към 5 ч. чухме 2-3 взрива. Оказа са, че са изстреляни ракети от района на Азовско море към Одеса. Целите са били военни обекти, нямаме информация за пострадали цивилни граждани, няма пострадали български граждани. От днес училищата преминаха на онлайн обучение“, заяви Иванов.

Той допълни, че са получили обаждания от български граждани за оказване на съдействие за евакуация и им предоставят информация.

„Свързали сме с граничните власти, граничните пунктове към Молдова и Румъния са отворени и работят нормално. Засега няма паника. Имаме контакт на всички български граждани, които са регистрирани в рубриката „Пътувам за“ на сайта на външно министерство и на всеки един се обаждаме поотделно. Питаме ги в какво състояние са, имат ли нужда от помощ и съдействие“, поясни той.

"Най-близкият път от Одеса до Молдова е през село Маяки, дотам е 40-45 км, за час може да се стигне дотам. Имаме информация, че на моста в Маяки има огромно задръстване в момента. Съветваме българските граждани да изчакат малко, ако попаднат в тапата, може да им се наложи да чакат цял ден, за да преминат", обясни българският консул в Одеса.

Другият обходен път е покрай Болград, там са около 250-260 км.