Испанският Конституционен съд съобщи днес, че е обявил за невалиден приетия от регионалните каталунски власти закон за референдума, според който бе осъществено допитването за независимост на автономната област, предаде Ройтерс.

Агенцията припомня, че преди това магистратите в Мадрид само бяха замразили действието на закона, за да проучат неговата съобразност с конституцията на кралството.

Говорителят на регионалното правителство в Барселона Жорди Турул каза днес, че то не се отказва от намеренията си за отделяне на областта от Испания и че в четвъртък на Мадрид ще бъде даден същия отговор като вчерашния.

В понеделник ръководителят на каталунското правителство Карлес Пучдемон не уточни позицията си относно неофициалната декларация за независимост от 10 октомври и отново настоя да преговори с централното правителство в Мадрид.

Асошиейтед прес допълни, че конституционните съдии са постановили, че "законът за референдума за самоопределение" е в разрез с конституцията на Испания, тъй като е против националния суверенитет и "неделимото единство на испанския народ". Магистратите съобщиха още, че парламентарното заседание, на което е бил гласуван този закон, също е незаконно.

Говорителят на правителството в Барселона Турул заяви, че не е изненадан. "Срещу себе си имаме изпълнителна власт в държавата, която използва съдебната власт, за да блокира законодателство", каза той, цитиран от АП.

Решението на съда стана факт на фона на нови протести вследствие на задържането на двама сепаратистки лидери от областта, обвинени в противодържавна дейност.

Недоволни имаше както пред местния парламент в Барселона, така и в Брюксел. Каталунският лидер Карлес Пучдемон обяви задържаните за "политически затворници".