Покрай пожара в катедралата „Нотр Дам” в Париж, в интернет се появиха много фалшиви снимки  и конспиративни теории.

В много сайтове беше публикувана информация, че пожарът е резултат на терористичен акт – теория, която беше категорично отхвърлена от френските власти. Но подхранвана, съзнателно или не, от потребителите в Интернет.

Снимка: btvnovinite.bg

Това е най-споделяната, фалшива снимка – колаж с двама мюсюлмани, които се смеят пред горящата катедрала. Националният център за медийна криминалистика в Университета Колорадо анализира изображението детайлно и стига до извода, че

В първите часове след трагедията от фалшив профил в Туитър от името на CNN беше споделена информация, че пожарът е терористичен акт.

Снимка: btvnovinite.bg

Още една конспиративна теория бързо заля мрежата – умишлен палеж. Според потребители в Туитър това е човешка фигура, която стои на покрива на катедралата и наблюдава пожара. Истината – тази снимка не е фалшива, но фигурата всъщност е статуя на Дева Мария, която заради ъгъла на заснемане изглежда като човек.

Снимка: btvnovinite.bg

Неясен кадър беше представен от някои потребители като мюсюлманин или представител на т.нар жълти жилетки, разхождащ се по една от кулите на катедралата. Проверката на фактите показа, че става дума за пожарникар.

След серията фалшиви новини и снимки експертите отново предупреждават - да се доверяваме само на проверени източници на информация.