Нов опит за временно прекратяване на огъня в Ивицата Газа. „Хамас“ обяви, че проучва предложението за сделка, изготвено от Израел, Египет, Съединените щати и Катар.

Палестинската групировка е получила новото предложение от посредниците за спиране на огъня и го проучва.

Планът, изработен от разузнавателните служби на Израел, Египет и Съединените щати с посредничеството на Катар, предвижда освобождаване на цивилните заложници, след това на пленените войници и накрая предаване телата на убитите при военните действия пленници.

В замяна трябва да има пълно двустранно спиране на огъня.

Въпреки коментарите за плана за примирие през последните 24 часа, израелският премиер остава непоколебим, че „няма да освобождава  палестински терористи и няма да спре военната операция срещу „Хамас“.

„Вярвам, че предложението е солидно, но „Хамас“ ще вземат своето решение“, заяви Антъни Блинкен, държавен секретар на САЩ.

Спекулации около условията в новата сделка предизвикаха напрежение в израелското правителство. Крайнодейсният коалиционен партньор Бен Гвир намекна, че ще напусне кабинета при „безразсъдна сделка“.

„Няма да изтеглим израелските отбранителни сили и няма да освободим хиляди терористи. Нищо от това няма да стане. Това, което ще стане, е абсолютна победа“, каза министър-председателят на Израел Бенями Нетаняху.

СЗО пък призова страните донори да не спират финансирането си за агенцията на ООН за палестинците заради скандала, че нейни служители са подпомогнали атаката на 7 октомври.

Всичко за конфликта в Близкия изток следете в нашия онлайн репортаж: