Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху обеща "безопасна евакуация на цивилното население" от град Рафа преди началото на операцията срещу терористичната групировка "Хамас".

През последните дни редица държави и хуманитарни организации предупредиха, че офанзива там би могла да доведе до катастрофа.

Вече веднъж разселвани – много палестински семейства се боят, че няма да има къде да отидат, ако израелски танкове влязат и в Рафа - градът, който приюти над милион бежанци.

"Всеки ден бягаме, да бъдеш разселен е трудно. Имам две дъщери с увреждания, не мога да ги нося, нямам кола или каруца. Дори и да се наложи - няма да тръгна пак", каза Лайла Абу Мустафа.

Премиерът Нетаняху защити плана си и обяви, че има достатъчно място, където да бъдат евакуирани цивилните. Коментира лаконично и изказването на президента на САЩ Джо Байдън, че военният отговор в Газа е ''прекомерен''.

"Не съм говорил с него, откакто направи тези забележки. Не знам какво е имал предвид", обясни Нетаняху.

Агенцията за палестинските бежанци към ООН отново попадана във фокуса след твърдения на израелската армия, че под централата ѝ в град Газа е открит тунел на "Хамас".