Десет лъва бяха убити в Южна Кения през изминалата седмица, като само шест в събота, докато конфликтът между хората и дивите животни ескалира в региона, съобщи Кенийската служба за дивата природа (KWS).

„Това е необичайно голям брой лъвове, които са убити наведнъж“, каза говорител на KWS пред Си Ен Ен.

По-рано през седмицата природозащитници обявиха убийството на един от най-старите лъвове в Африка, Лункиито, на 19-годишна възраст.

Той се осмелил да излезе от защитената зона и да влезе в кошара с добитък, защото бил гладен. Там бил убит от собственика на добитъка според природозащитната организация Lion Guardians.

Организацията каза, че краят на сушата обикновено се белязва от увеличаване на конфликта между хора и лъвове, тъй като дивата плячка става по-трудна за лов и собствениците на добитък са „особено бдителни“ след загубата на толкова много животни. Кения преживява най-голямата си суша от 40 години.

Шестте лъва, които бяха убити в събота, са убили 11 кози и едно куче, каза KWS в прессъобщение в събота. Всички лъвове са били част от екосистемата Амбосели на окръг Каджиадо, биосферен резерват на ЮНЕСКО близо до планината Килиманджаро, според ООН.

KWS беше домакин на среща в събота, на която присъстваха местни жители и правителствени служители, за да обсъдят последните убийства.

„Дискусиите бяха съсредоточени върху проучване на начини за минимизиране на риска от конфликт между хора и диви животни, включително разработване на системи за ранно предупреждение, които да предупреждават общностите за присъствието на диви животни в близост до тях“, казаха от KWS.

„По-нататъшните дискусии бяха съсредоточени върху по-широката картина на изследване на конфликта между хората и дивата природа в контекста на поминъка на общността и споделянето на ползите към хармонично съжителство в отворената общност и пейзажите на дивата природа“, добавиха от организацията.