“Фейсбук”, “Майкрософт”, “Туитър” и “Ютюб” влизат в битката с тероризма в интернет. Компютърните гиганти създават обща база данни, която да отстранява екстремистко съдържание от платформите си.

Идеята на гигантите в мрежата е до потребителите да достигат по-малко послания и снимки с ислямистко съдържание.

Съответно кадри като тези с пропаганда на бойци от “Ислямска държава” няма да виждат бял свят в интернет от началото на 2017-а.   

С общата база няма да има автоматично блокиране, а всяка от четирите компании ще преценява дали това съдържание нарушава нейните правила.

Във видеопослание от преди година ДАЕШ се заканва да извърши терористичен атентат в Ню Йорк. 6-минутният клип, както и още близо милион други сцени на убийства и призиви за набиране на бойци, ще бъдат свалени от интернет пространството.

Големите компютърни гиганти създават споделена база данни от уникални дигитални отпечатъци, наречени "хашове".

„Идеята е да се идентифицира един файл, кога за първи път е поставен някъде. Това би помогнало на разследването и на установяването на определен извършител на престъпна дейност”, коментира Явор Колев, началник на отдел "Трансгранична организирана престъпност" в ГДБОП.

И сега българските власти комуникират с администраторите в социалните мрежи чрез специални платформи.

„При необходимост ще се обръщаме към нашите партньори от съответната държава, а тези бази данни, които те ще създават, ще бъдат от изключителна необходимост за разследването на подобна престъпна дейност”, каза Колев.

До създаване на общата платформа се стига, след като многократно беше оказван натиск върху компаниите от властите в САЩ и Европейската комисия.  

„Това, че големите компании под натиска на правителствата се обединяват около това да филтрират дадена информация от интернет, тук вече говорим за цензура”, смята Любомир Видов, експерт по киберсигурност.

Според него истинската пропаганда на „Ислямска държава” не се разпространява в интернет, а в невидимата мрежа „даркнет”, където информацията е криптирана, но достъпът е лесен.

За десет минути и един свален браузър екипът ни влиза в търсачката на тъмната мрежа.

„Това, което би могло да бъде ефективният метод за борба с такъв тип съдържание, е много учени да работят върху това да търсят информация ефективно в „даркнет”, допълва експертът.

Дотогава тук можете да свалите хиляди документални филми, книги, както и да влезете в директен контакт с „Ислямска държава” - без официален контрол.

Според данни на „Туитър” от началото на годината социалната мрежа е изтрила над 300 хиляди акаунта, които възхваляват „Ислямска държава”.