Интернет връзката и електроснабдяването на Пхенян не издържаха по време на Седмия конгрес на Трудовата партия.

Според анонимен източник в дипломатическия квартал Мунсудон, където са концентрирани посолствата и представителите на международни организации, от сутринта интернет няма и за продължителни периоди от време спира токът. Това, по негово мнение, може да е свързано с опити на севернокорейските власти да ограничат разпространението на информация за обстановката в страната по време на конгреса.

Около 130 чуждестранни журналисти, поканени да отразяват събитието, не бяха допуснати вътре в Двореца на културата "25 април", а телевизионните екипи можеха да снимат само от 200 м.

25 април е датата, когато Ким Ир-сен, дядото на сегашния лидер Ким Чен-ун, е създал партизанската армия срещу японските окупатори през 1932 г., предаде ДПА.

Очаква се конгресът да продължи три дни. Дневният ред не е известен, но се очаква Ким да извърши кадрови промени в партийното ръководство и да обяви нови цели за иономическото развитие. 

В конгресната зала липсват представители на Китай, предаде Франс прес, като се позова на официални китайски медии, като отбеляза, че отсъствието им може би е признак за охладняване между Пхенян и неговия основен съюзник. През 1980 г. Китай бе изпратил голяма делегация начело с Ли Сяннян, припомня агенцията.