Председателят на Комисията по правосъдие на американската Камара на представителите Джералд Надлър заяви, че тя ще поиска над 60 души и организации да предоставят документи като част от разследване за възможна злоупотреба с власт и възпрепятстване на правосъдието, извършени от президента на САЩ Доналд Тръмп, съобщи "Ройтерс".

Комисията иска да получи документи от министерството на правосъдието, сина на президента Доналд Тръмп младши и финансовия директор на Организацията Тръмп Алън Вайселберг, съобщи Надлър в предаването "Тази седмица" по Ей Би Си.

"Ще започнем разследвания за злоупотреби с власт, корупция и възпрепятстване на правосъдието", заяви конгресменът. "Нашата работа е да защитим върховенството на закона", подчерта той.

Според Надлър е очевидно, че Тръмп е възпрепятствал правосъдието, но е прекалено рано да се говори за импийчмънт.

"Преди да подложите някого на импийчмънт, трябва да убедите американското общество, че това трябва да се случи", заяви конгресменът.

Той посочи като доказателства за възпрепятстване на правосъдието уволнението на бившия директор на ФБР Джеймс Коми, който ръководеше разследване за предполагаемата руска намеса в президентските избори през 2016 г. и възможния сговор между предизборния екип на Тръмп и руските власти.

Използвани са материали на БТА