Първи коментари след вчерашното решение на Европейския съюз да издигне кандидатурата на Кристалина Георгиева за ръководител на Международния валутен фонд (МВФ) са, че продължилите 12 часа дискусии са доказателство за разделението между 28-те страни от ЕС.  

Георгиева, която досега заемаше поста главен изпълнителен директор на Световната банка, използва "Туитър", за да благодари за номинацията:

"За мен е чест да бъда номинирана като кандидат за изпълнителен директор на МВФ", обяви Георгиева.

Основен опонент на Георгиева за номинацията беше бившият холандски финансов министър и председател на Еврогрупата Йерун Дейселблум:

"Поздравявам Кристалина Георгиева с резултата от днешното европейско гласуване. Пожелавам й огромен успех", написа Дейселблум.

По традиция ръководител на МВФ винаги е европеец. Съединените щати обаче имат право на вето. Наследникът на Кристин Лагард трябва да бъде одобрен и от Вашингтон.

Евентуален проблем за Георгиева може да се окаже нейната възраст. След по-малко от две седмици тя навършва 66 години, а според сегашните правила ръководителят на фонда не може да е на повече от 65 г. при встъпването си в длъжност.

Организацията приема номинации до 6 септември и ще избере окончателно новия си ръководител до 4 октомври.