Седмица след убийството на 18-годишен чернокож американски младеж от полицай, протестите в защита на жертвата не стихват. Въпреки въведения комендантски час, стотици демонстранти отново излязоха на улицата, за да изразят недоволството си срещу полицейското насилие.

Губернаторът на Мисури обяви снощи извънредно положение и въведе вечерен час от полунощ до 5 ч. сутринта в размирното предградие на Сейнт Луис, където предишни протести прераснаха в хаос. Противоречивата информация около инцидента и съмненията, че именно цветът на кожата е предрешил съдбата на момчето, настрои силно местната общност.

Снимка: EPA

"Това е синът ми Норис Джоунс. Полицаите във Фъргюсън го спряха за рутинна проверка и насъскаха кучетата срещу него, въпреки че беше вдигнати ръце. Беше нахапан на много места. Няма справедливост, няма мир”, казва жена, участвала в протестите

Според част от протестиращите налагането на полицейски час ще влоши ситуацията, вместо да възстанови реда. Някои се заканват да не го спазват, провокирайки силите на реда.

По-късно стана ясно, че един човек е бил прострелян и тежко ранен, а седем са арестувани в ранните часове на днешния ден, когато избухнаха нови сблъсъци между полицията и протестиращи в предградието Фъргюсън на град Сейнт Луис.

Множество протестиращи останаха по улиците след началото на полицейския час. Силите на реда използваха високоговорители, за да призоват хората да се разпръснат незабавно. Полицаи, екипирани с газови маски и щитове, бяха разположени между и върху бронирани автомобили, предаде Ройтерс.

Полицейски капитан съобщи, че един човек е бил прострелян в ресторант и е в критично състояние. Полицията не може да идентифицира жертвата. Седем души са били арестувани, защото не са последвали призива да се разпръснат след началото на полицейския час. Били използвани димки, а по-късно и сълзотворен газ.

Министерството на правосъдието на САЩ реши да разреши повторна съдебномедицинска експертиза на тялото на Майкъл Браун, чиято смърт от ръката на полицай провокира масови безредици.

Препоръчано му е в доклада си да отчете изводите от аутопсията, проведена по-рано в щата Мисури при разследването на смъртта на младежа.