Бързата реакция е от ключово значение за това дали дадена заплаха ще прерасне в ескалираща криза. Това подчерта командващият на сухопътните войски на САЩ в Европа ген. Бен Ходжис пред bTV по време на международното учение на източния фланг на НАТО „Сейбър Гардиън”.

Военният обясни, че е нужна скорост както при разбирането и осъзнаването на една криза, кибер атака или хибридна заплаха, така и при политическото решение за разместване на формированията, както и при същинското събиране на сили.

„Все още има предизвикателства като свободата на движение – повече от всичко трябва да има военна шенгенска зона, в който военен конвой да се движи така бързо, както мигрант из Европа. Това ще даде много гъвкавост на политическите лидери да реагират бързо. Това ми е първото желание: да има военен Шенген”, подчерта ген.Ходжис.

В тази връзка той отбеляза, че поставената от НАТО цел от 2% разходи от БВП за отбрана трябва да отидат не само за модернизация на армиите, но и за усъвършенстване на инфраструктурата.

Командващият на американските войски подчерта, че народите на България и Румъния трябва да са уверени във възможностите на своите военни.

„Дрънкане на оръжие” ли е голямото учение на НАТО в няколко държави, докато Русия и Беларус организират съвместни маневри? Според генерала – не и доказателство за това са множеството поканени наблюдатели.

Снимка: bTV

„Последният американски танк беше напуснал Европа преди 3 години. Авиационната ни бригада беше почти закрита, защото САЩ мислехме, че Русия ще е партньор (…) С инвазията в Украйна и анексирането на Крим се промени ситуацията на сигурността в Европа”, коментира генералът и допълни, че предстоят учения и в Швеция, Полша и Украйна, а в балтийските страни ще бъдат разположени спецчасти.

Генералът подчерта, че Черно море е „границата между НАТО и Русия”, а Дунав е с важно икономическо значение и случващото се в Крим приближава Русия до делтата на реката.

Именно заради това и днес съвместно с румънски части беше отработено форсиране на реката.

Снимка: bTV

Как да се реагира на дезинформацията, разпространявана от Кремъл? „Първо да се освети. (…) Знаете ли, те на ниво външен министър Лавров казват „Може би обединението на Германия е незаконно”, защото руското правителство не си е дало съгласието”. Кой би поставил под въпрос законността на обединението на Германия? Другият начин е да се покаже по-добрата история. Огледайте се около вас как Полша и Балтийските държави се възползват от ЕС. Защо Украйна иска да се присъедини – защото вижда братовчедите си в Полша как живеят”.