Колумбийското правителство и групировката Революционни въоръжени сили на Колумбия (ФАРК) подписаха ново мирно споразумение, целящо да сложи край на половинвековния конфликт.

Историческият 310-страничен договор беше подписан днес от президента на Колумбия Хуан Мануел Сантос и лидера на ФАРК Родриго Лондоньо в историческия театър „Колон” в столицата Богота. Близо два месеца по-рано колумбийците отхвърлиха чрез референдум първоначалното споразумение, което мнозина смятаха за прекалено снизходително към бунтовниците.

Днешната церемония, организирана набързо, беше далеч по-скромна и по-малко бляскава от тази през септември. Тогава Сантос и Лондньо подписаха първоначалното споразумение в присъствието на чуждестранни ръководители и генералния секретар на ООН Бан Ки-мун.

Двамата лидери се подписаха днес с химикалка, направена от куршум, а присъстващите на церемонията скандираха "Ние успяхме".

Новото споразумение слага край на започналия преди 52 години конфликт и ФАРК ще разполагат с половин година, за да сложат оръжие и да сформират политическа партия. Въпреки всеобщото облекчение от края на конфликта много от предимно консервативните граждани на Колумбия са недоволни, защото и след промените споразумението не предвижда да бъдат изпратени в затвора лидери на лявата партизанска групировка, извършвали престъпления като убийства и отвличания, и не им забранява да заемат политически постове, отбелязва Ройтерс. Краят на конфликта с ФАРК едва ли ще означава край на насилието в Колумбия, защото печелившият бизнес с кокаин доведе до появата на престъпни банди и наркотрафиканти.