Колективният имунитет няма да помогне в борбата срещу коронавируса, причинил пандемията.

Това заяви на брифинг в Женева директорът на програмата на Световната здравна организация за извънредни ситуации в областта на здравеопазването Майкъл Райън, пише БТА.

"Ние сме още далеч от нивото на нужния имунитет, позволяващ ни да победим COVID-19. Колективният имунитет не е решението, което може да се окаже нашето спасение", отбеляза Райън.

Той добави, че сега световната общност е нужно да се съсредоточи върху търсенето на допълнителни мерки, които биха позволили ограничаване разпространението на коронавируса.

„Националистическите подходи на определени страни изиграха роля за срива на световната верига на доставки в началото на пандемията на коронавирус и сега трябва да се предприемат действия за предотвратяване на „национализъм при ваксините“ и да не се повтарят грешките от миналото“, каза от своя страна шефа на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус.

Той припомни, че по време на първите месеци на пандемията светът видя срив на въздушния транспорт, което наруши ключовите световни вериги за доставки. Някои страни пък забраниха износа на основни медицински изделия и ги реквизираха за национална употреба.

Според шефа на СЗО жизненоважно е да не се повтарят същите грешки, тъй като лекарствата и ваксините идват по веригата на доставките.

СЗО работи с правителствата и частния сектор, за да осигури справедлив достъп до ваксини, добави генералният секретар на организацията.