Нестандартна коледна обстановка във Франция. Страната продължава да е скована от транспортна стачка.

Всеки ден на стачка струва на френските железници 20 милиона евро загуби. Умножено по 20 дни – 400 милиона до момента. Десетки са хотелите, ресторантите и магазините, които са безсилни пред спада от над 50 процента в оборота. Но пък социалните придобивки във Франция имат дълги традиции и стачката продължава да има сериозна подкрепа.

Компромис в преговорите няма и докато не се намери, няма надежда и за обществен транспорт. 

„Никой не може да е доволен, когато вече 20 дни има стачка, ясно е. Но не правителството отказва компромис. Компромисът е да бъдат чути притесненията на хората, но същевременно правителството трябва да извърши дълбока социална промяна”, заяви Лоран Пиетрашевски, държавен секретар по пенсионната реформа.

За много французи никой няма право да посяга на отвоюваните им с години социални привилегии.

„Самите ние бяхме изненадани от сумата, която достигнаха вчера даренията – над милион евро, събрани за доста кратко време. Това показва, че въпреки начина, по който се представя протеста ни, ние имаме подкрепа”, каза Жан-Люк Прижан, стачкуващ машинист.

За десетки хиляди французи обаче кошмарът без обществен транспорт ще продължи и по празниците. Хит е пародийното изпълнение на 26-годишна парижанка, която обобщи едно от най-честите коледни пожелания - Поне едно метро!

Тази Коледа в Париж е различна и защото за първи път от 216 години насам няма традиционна меса в Нотр-Дам.

През 1803 г. причината са вълненията след Революцията, тази – пожарът в 8-вековната катедрала. Той ще се запомни като най-следеното световно събитие за годината в социалните мрежи.