Майкъл Коен, бившият адвокат на президента на САЩ Доналд Тръмп, беше осъден на три години затвор за незаконно даване на пари на две жени, за да мълчат, по време на предизборната кампания на неговия клиент през 2016 г., както и заради това, че излъгал пред Конгреса за проект за построяване на Тръмп тауър в Москва.

През август бившият адвокат на американския президент призна за плащанията, а през ноември - и за фалшивите изявления.

Федерални прокурори в Ню Йорк обвиниха Коен за това, че точно преди изборите през ноември 2016 г. платил на порноактрисата Сторми Даниълс 130 000 долара и уредил плащането на 150 000 долара на бившия модел на Плейбой Карен Макдугъл, за да си мълчат за връзките си с Тръмп, който е женен. Самият президент отрича да е имал такива връзки.

Според прокуратурата плащанията са нарушавали правилата за финансиране на предизборни кампании.

Признавайки вината си, Коен заяви също, че е излъгал пред Конгреса кога е бил обсъждан проектът за строеж на небостъргач в Москва. Адвокатът е заявил в писмени показания до две комисии на Конгреса, че преговорите са приключили през януари 2016 г., а реално те са продължили до юни 2016 г., след като Тръмп спечели кандидат-президентската номинация на Републиканската партия.