Родният град на Владимир Путин - Санкт Петербург, е едно от местата, от които тръгват провизии, запаси и бойци в помощ на проруските сепаратисти.

Сред най-активните организации в тази сфера е лявата радикална партия „Другата Русия” на Едуард Лимонов, която съвсем доскоро критикуваше Кремъл. Тя събира помощи и волни пожертвувания и ги изпраща в Източна Украйна. Помага и на всички желаещи да заминат на война.

„Изпращаме основно леви активисти - хора с леви убеждения - не само национал-болшевики, но и, да речем хора, от комунистическата партия. От цяла Русия сме помогнали на близо 1500 души да заминат. От Петербург са около 150”, разказа представителят на партия „Другата Русия” Андрей Дмитриев.

Доброволците обаче не отиват в Донбас на гол ентусиазъм. Преди въоръжената екскурзия до съседната държава, те се отбиват за военна подготовка в „Имперски легион”. Организацията се самоопределя като военно-спортен клуб, а основната му услуга е 6-седмичен боен курс. Предлага се и в ускорен вариант от 6 дни.

„Ясно беше, че повечето доброволци, които заминават нямат никаква подготовка. Мнозина дори не са ходили в казармата. Затова започнахме да им правим най-елементарната подготовка - безопасно боравене с оръжие, основи на медицината, топографията и тактиката”, разказа лидерът на клуба Дмитрий Гариев.

Така излиза, че националната кауза обединява леви и десни радикали в Русия. И макар че примерите за загинали и осакатени доброволци са не един и два, желаещи да се бият на страната на сепаратистите не липсват.