„Нощните вълци” предизвикаха сблъсъци пред храм-паметник „Св. Александър Невски” и сбиване в Бургас. Кои са мотористите, познати още като „рокерите на Владимир Путин”? Защо бяха посрещнати с протест и какви са взаимоотношенията им с руския президент?

„Нощните вълци” са създадени през 1989 г. в Москва”. С годините клубът създава собствен рок клуб, организира концерти и рокерски сборове. Често ги сравняват с американския мотоклуб Hells Angels, които се свързват с престъпна дейност.

„Hells Angels е американски клуб, ние се отнасяме с уважение към това, което те правят, както и към всички останали клубове. Ние и Hells Angels имаме съвсем различни възприятия за света, те са по-скоро бандити. Ние сме патриоти. Ние изминаваме пътя на победата”, пояснява Андрей Бобровский.

Той е част от „вълците” от 2006 г. насам. „Историята на моят живот е изключително проста – роден съм в Съветския съюз, от Беларус съм в семейство на военни. Цял живот сме живeли на различни места. След като завърших, постъпих в армията. Служих 5 години, след това завърших образованието си, работя в строителния бизнес. Моторите обичам от дете. Имам две дъщери, като голямата е на 10 и вече се вози с мен на мотора. Много обичам семейството си”, споделя Бобровский.

„В нашия клуб има категорична забрана за наркоманията, сектантството, проституцията. Те са несъвместими с нашите идеи. Всякакви криминални дейности са категорично забранени”, пояснява той.

През юли 2009 г. „Нощните вълци” организират мотоциклетно шоу, в което се включва Владимир Путин, който по онова време е премиер на Русия. През 2013 г. Путин, но вече в ролята си на руски президент, награждава един от основателите на клуба, познат с прякора „Хирурга” с орден „За почит” за „активна работа по патриотичното възпитание на младежта, участие в спасителни акции и отбелязване на паметта на загиналите за Русия”.

„Ние уважаваме нашия президент. Бихме искали да се виждаме по-често с него, но за съжаление няма как. Той дойде веднъж на наше събитие. Той е добър ръководител на Русия и е дипломат във всяко едно отношение. Най-важното е, че той се опитва да крепи мира в държавата, не създава конфликти с други държави, не слага оръжия по границите на Русия, както други държави по техните”, допълва Бобровский за отношенията на „вълците” с руския президент.

Андрей Бобровский определя заниманията на клуба като патрeотични – грижат се за ветерани и за детски домове. „Рокерското шоу, което правим в Севастопол, има много по-дълбок смисъл. Това е представление на нашата реалност, пречупено през призмата на миналото. През зимата организираме представления за децата. Това за детски надпревари с малки мотори”, пояснява той.

От 15 години насам „Нощните вълци” се занимават основно с организиране на мотосъбори и мотоциклетни шоута. Официалната бизнес структура на клуба става байк центъра Sexton.

Бобровский казва, че слуховете за финансиране от правителството са неверни. „За тези байк-шоута, които правим правителството не ни отпуска никакви пари, ние участваме с финансиране по грантови програми.  Пътуванията ни съвсем не струват толкова много, колкото им се струва на останалите. Най-скъпо ни е времето за подготовка на мероприятията, които правим”, пояснява той.

Визитата на клуба в България е част от мотомарша „Славяски свят 2016”, който преминава през 12 държави и ще приключи в словашкия град Нитра.