Принц Филип е човек, който те успокоява, усмихнат е, любезен и усещаш, че си добре приет. Един лъчезарен човек, е моето усещане за него. Това каза в специалното студио бившият посланик Стефан Тафров. 

Той добави, че принц Филип е един сериозен морски офицер, "който се сражава като млад офицер доста храбро по време на Втората световна война, търпи несгоди. Интересен биографичен факт е, че от германска страна пък се сражават неговите зетьове, които са женени за сестрите му, което е една семейна драма". 

"Не се учудвам, че една млада принцеса като Елизабет се влюбва в един човек... Тя се влюбва не в един изнежен принц, както можем да си представим, а в един сериозен офицер, истински мъж, който има изграден характер, който сам се е изградил и може би тук е моментът да споменем две важни фигури в живота му. Най-важната може би фигура, този, който всъщност играе ролята на баща за него е лорд Маунтбатън, който е братовчед на кралицата, правнук на кралица Виктория, но той е виден военачалник, той е най-дългослужилият шеф на британския Генерален щаб, последният вицекрал на Индия, убит от ИРА 89-та година. Той е човекът, който е възпитал в най-голяма степен Филип. Той е човек, който е направил през живота си неща не благодарение толкова на произхода си, а на качествата си. И Филип явно цял живот се е опитвал да му подражава.

Другата личност е майка му, която е особена фигура, която е родена с увреден слух, но проговаря, и то няколко езика и по време на Втората световна война тя е в Гърция, спасява евреи. Тя е обявена за една от праведните, тя е почетена и той 94-та година присъства на церемонията, така че има тази много силна човешка връзка. Тя е една много интересна жена."

Те се преоткриват в края на живота й, когато при преврата на полковниците 67-ма година, тъй като кралската фамилия се обявява срещу преврата, тя е в много деликатно положение, допълни Стефан Тафров. 

"Тя основава един религиозен орган, тя е много силно религиозна жена. Тогава британската дипломация по молба на кралицата я закарва в Англия и тя почива в Уиндзор".

За да научите първи най-важното, изтеглете приложението на bTV Новините за Android и iOS!

Бъдете с нас и във Facebook и Instagram!