Макар все още да няма официално изявление на турските властите по въпроса за гражданството на терористите, извършили атентата на международното летище „Ататюрк“ в Истанбул, се смята, че те са били чужденци.

Според източници от специалните служби, цитирани от агенция Доган и ТАСС, атентаторите са били гражданин на Узбекистан, гражданин на Киргизстан и гражданин на Руската федерация с произход от Дагестан.

По-рано днес телевизионният канал „Хабертюрк“ предаде, че един от тримата терористи камикадзе може да е бил от Чечения. Според телевизията той може да е пристигнал в Турция от сирийския град Ракка. Някои турски медии посочват, че името на терориста е Осман Вадинов.

Позовавайки се на източници от средите на следователите, вестник „Миллиет“ пише, че и тримата терористи са граждани на Таджикистан.

Според новинарския сайт Karar.com атентатът е бил планиран от клетка на „Ислямска държава“, в която са влизали седем души. По данни на сайта камикадзетата са били от Чечения, Узбекистан и Киргизстан.

Външното министерство на Киргизстан съобщи обаче, че граждани на страната не са участвали в терористичните актове на летището, предаде ТАСС. Официални уверения за това са били дадени от управлението за борба с тероризма в Истанбул.

При атентата на летище „Ататюрк“ на 28 юни вечерта загинаха 42 души, включително 13 чужди граждани, а 238 души бяха ранени. 

  • В Турция задържаха още трима заподозрени за атентатите
  • ЦРУ: „Ислямска държава” е внедрила в Турция поне 5 клетки
  • Идентифицираха двама от взривилите се в Истанбул атентатори
  • От къде идват бойците на „Ислямска държава“
  • Българската следа в атентата на летище „Ататюрк“ (ОБЗОР)
  • Няма точни данни кога и как Ахмет Чатаев е влязъл в България
  • Общо 24 души са в ареста в Турция след атентата на летище „Ататюрк”
  • Чеченец, свързан с атентата в Истанбул, е бил задържан у нас преди години
  • Лицето на трагедията в Истанбул
  • Две групировки стоят зад последните атентати в Турция

Междувременно турските властите огласиха нови факти от разследването на атаките.

Вече е ясно, че терористите не са успели да преминат през полицейския контрол, затова са са се върнали обратно, извадили са оръжие от куфарите си и тогава са открили огън по пункта за проверки.

Първият се е взривил на приземното ниво, а вторият се качил на първия етаж и малко по-късно задействал експлозивите по себе си.

Третият излязъл на паркинга и когато хората започнали да тичат в паника навън, се взривил, отнемайки живота на най-много хора.

Според турските власти терористичното нападение е дело на „Ислямска държава“. Тази версия потвърди и директорът на ЦРУ. „Тази жалка атака на международното летище в Истанбул, която уби и рани десетки, със сигурност носи отличителните белези на ИД“, каза Джон Бренан.

Снощи стана ясно, че турските тайни служби са знаели за подготвяния атентат и са предупредили властите три седмици по-рано.

Използвани са материали на БТА