На фона на сериозно международно напрежение, Северна Корея изстреля балистична ракета от източния си бряг, съобщи Би Би Си, като се позова на южнокорейски и американски военни представители. Изпитанието приключи с провал – ракетата се взриви секунди след пуска.

Този тип изпитания бяха изрично забранени с резолюция на ООН, но Пхенян системно я нарушава.

Тихоокеанското командване на американските ВМС посочи, че е следило ракетата на радарите си, като тя е излетяла от пристанищния град Синпо. Коментарите от Вашингтон са, че е малко вероятно да става въпрос за проба на система с междуконтинентален обсег.

Няколко часа по-рано вчера КНДР показа на военен парад устройство, което поне на външен вид наподобява балистична ракета с голям радиус на действие. Очакванията бяха 105-тата годишнина от рождението на първия севернокорейски лидер Ким Ир Сен да стане повод за нова демонстрация на сила от страна на изолираната комунистическа страна.

На този фон американският вицепрезидент Марк Пенс пътува за Сеул, където се очаква да коментира с южнокорейското политическо ръководство възможностите за спиране на севернокорейските програми за ядрено оръжие и балистични ракети. САЩ имат опасения, че КНДР скоро ще може да изпрати ядрена бойна глава до всяка точка на земното кълбо.

Американският държавен глава Доналд Тръмп разпореди в района на Корейския полуостров да бъде разположена ударната група на самолетоносач.

Китайският външен министър Ван И предупреди, че напрежението в региона ескалира и „всеки момент може да избухне конфликт”.