Кметове на световни градове се събират на Севеверно-американската среща за климата. Събитието е първото по рода си, след като президентът на Съединените щати обяви, че изтегля страната си от Парижкото споразумение.

Кметовете от 50 града от различни точки на света като Париж, Вашингтон, Ванкувър и Мексико сити, се събраха в Чикаго, за да обединят сили в постигането на целите на Парижкото споразумение.

Очаква се да бъде приета т. нар. "Чикагска Харта", която ще е един вид допълнение към Парижкото споразумение.

Акцентът в споразумението от Париж за борба с климатичните промени е на ниво държави, а в "Чикагската харта" то ще е на ниво местно самоуправление.

Целта й е ясна – ако друг държавен глава, подобно на Тръмп, реши да извади страната си от Парижкото споразумение, "Чикагската харта" ще даде стимул на кметовете да продължат да работят за намаляване на вредните газове на местно ниво.

Чикаго вече е изпълнил 40% от споразумението в Париж за намаляване на вредните газове в атмосферата, което го прави един лидерите в екологията.

Градът край езерото Мичиган, в който е съсредоточена и най-голямата българска колония в Съединените щати, доказа, че екологичните технологии и спазването на решенията взети в Парижкото споразумение, не вредят на икономиката, както твърди президентът Тръмп, а напротив – помага на бизнеса и отваря нови работни места.

Нещо повече, 63 % от населението на Съединените щати поддържа подписването на Парижкото споразумение и е против решението на Тръмп.

Приемането на "Чикагската харта" ще е голям успех в борбата срещу климатичните промени.

Северно-американската среща за климата се провежда седмица преди другия голям екологичен форум, който ще събере световните лидери в Париж.