Кметът на Истанбул Екрем Имамоглу съобщи, че е хоспитализиран, след като е дал положителен тест за COVID-19 и е вдигнал температура, предаде агенция Ройтерс.

"Вчера около 21,00 ч. почувствах втрисане и вдигнах температура 38 градуса. Дойдох и прекарах нощта в болница", казва Имамоглу във видеозапис, заснет в болнична стая.

"Сега всъщност съм добре. Процесът продължава. Няма нищо негативно от медицинска гледна точка", добавя кметът на Истанбул.

Имамоглу е бил приет снощи около 22,00 ч., след като е проявил симптоми на инфекция на горните дихателни пътища. Тестът му за коронавирус е положителен и той получава лечение.

Имамоглу, който е член на светската Народнорепубликанска партия, бе избран за кмет на Истанбул на повторение на местните избори през юни 2019 г., което бе голям удар за президента Ердоган и неговата Партия на справедливостта и развитието, припомня Ройтерс, цитирана от БТА.

Оттогава спорадично възниква напрежение между голямата истанбулска община и централното правителство, включително спорове за кампании за набиране на средства и за мерките за борба с коронавируса в първите месеци на пандемията, отбелязва агенцията.

ДПА припомня, че 40 процента от случаите на COVID-19 в Турция са регистрирани в мегаполиса Истанбул. Заразените в най-големия турски град са пет пъти повече отколкото в столицата Анкара.

Броят на заразените в Турция от март насам надхвърли 358 000 души, а броят на жертвите е 9658.