Кметът на населената с български изселници община Авджълар в Истанбул Туран Ханчерли се представи успешно в международния маратон за преплуване на Босфора, който свързва Европа и Азия. Въпреки че е с ампутирани ръце, той преплува Босфора през 6,5-метровия паркур за втори път.

“Много съм доволен и щастлив, че за втори път участвам в това състезание, което е много важно, тъй като заедно с хиляди хора преплувахме Босфора от анадолския бряг към европейския. При това преплуване има и трудности, като течението, вятърът, но всичко приключи успешно. Благодаря на всички участници", заяви Ханчерли след награждаването.

Съпругата му (на снимката) бе първата, която го поздрави за успеха.

Снимка: Сайт на община Авджълар

На 18 години при катастрофа Туран Ханчерли изгубва и двете си ръце, но нещастието не го сломява. Завършва право в Истанбулския университет и става един от най-търсените юристи, разказва Нехиде Дениз за БТА. 

На местните избори преди три години с много висок рейтинг е избран за кмет на община Авджълар. Той е единственият кмет в Турция с ампутирани ръце.

Снимка: Сайт на община Авджълар

Маратонът, който се организира от голямата община на Истанбул, се провежда за 34-ти път. Той е единственото плувно състезание между два континента. Тази година участваха 2456 плувци от 55 страни.

Дължината на истанбулския Босфор е около 30 км. Максималната ширина в северната част е 3700 м, а минималната - 750 м. Дълбочината в средата на пролива варира от 36 до 124 метра.